sourze.se

Den Nya Människan DNM

Så här är det att vara en betydelsefull människa som ingår i en nödvändig helhet!

Jag förstår mycket väl att Ola Höidens artikel om "Det Nya Monopolet DNM" bottnar i såväl ironi som allvar, men det som beskrivs är ETT sätt att se människan och den tid vi lever i.

Även om det materialistiska alltid kommer ha betydelse och ge status, makt och inflytande så finns det andra värden i livet som kommer få mer och mer utrymme i samhället och för dess invånare. Låt oss säga att det är nödvändigt att hitta andra värden i livet än det materialistiska, som enligt mitt resonemang oftast är ett surrogat för något annat.

Det vi behöver sträva efter är balans, framförallt mellan inre och yttre aspekter av livet.

I forna dagar var bilden av kyrkan och Gud det som styrde de flesta mänskliga beslut. Där fanns en sanning, och oftast ett svar på de frågor som berörde livets mål och mening. Bilden av vad som var den enda sanningen förändrades givetvis i samma takt som bilden på Gud förändrades, men i det ogripbara var det tacksamt att ta till sig denna syn på en sanning. Kunskapen var också sammankopplad med kyrkan och de flesta hade svårt att finna sin egen kunskap. Det ledde till trygghet såväl som stagnation.

Längre fram kom den tekniska revolutionen och vetenskaperna, och där föddes en djupare förståelse för människans suveränitet på evolutionsstegen. Inriktningen blev mer fysisk, materialistisk, och ifrågasättandet mot de gamla normerna fick allt större utrymme att komma till tals. Den mänskliga evolutionen satte allt högre fart på sina snurrande hjul, och gav individerna fler och fler valmöjligheter.

Men i det materialistiska blir fokus alltför stor på det utanförliggande aspekterna av livet. Människor börjar tappa kontakten med det inre vilket kommer leda till förvirring och utanförskapskänslor. Det höga livstempot försätter människor i stress och oftare skapas det frågetecken runt de handlingar som görs. Det konkreta, det gripbara i den fysiska världen, kommer i sin verkliga mening att bli till ett surrogat för den inomvarande oförståelsen om vi inte lär oss att se inåt.

I tomrummet som uppstår i det materialistiska och utanförliggande föds en möjlighet att se inåt. Där finns ödmjukheten, tålamodet och styrkan att se sig själv som en unik varelse i förening med allt levande runt omkring. Där finns ett vidare perspektiv som lämnar utrymme för ett altruistiskt synsätt, ett medmänskligt och osjälviskt förhållningssätt.

Det är en nödvändighet för vår egen överlevnad att förstå dessa sammanhang, lika väl som det är upp till varje enskild individ att sansa sig och se på det bästa för alla. Att se inåt är källan till att se sig själv som individ i en omgivning full av individer. Om vi utgår från våra egna behov kommer förståelsen för andras behov att finna mening. Först då kan vi omvandla behoven till handling.

Rent konkret kommer den individ som förstår sammanhanget mellan det inre och yttre aspekterna av livet att se sitt eget ansvar för att skapa bättre relationer till sin omgivning. Materialistiskt kommer fokus hållas på vad man kan klara sig utan, istället för på vad man tror sig behöva eller marknaden försöker inbilla en att man behöver. Jag tror också att den livliga debatten om hur djuren behandlas, hur miljön utsätts för övergrepp och framförallt hur inhumant vi människor kan bete oss mot varandra är ett tydligt tecken på att vi kommer nå en djupare förståelse för hur vi ska klara av att lämna ett arv till våra barn som gör att de kan leva vidare utan att behöva begå samma misstag som deras förfäder gjort.

Den Nya Människan lever!


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2001 13:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: