sourze.se

Skilj på djurrätt och djurskydd

Statsministern säger att det är själva det faktum att det är djur som ligger på tallriken som han känner motvilja mot. Trots detta känner sig köttindustrin anklagad för djurplågeri.

Statsminister Göran Persson har chockerat Sverige med att uttrycka sitt ökade obehag inför köttätandet. Han säger sig vara påverkad av djurrättsrörelsen och tror inte att han någonsin kommer att hugga in på de animaliska julrätterna som han har gjort förut - det är själva det faktum att det är djur som ligger på tallriken som han känner motvilja mot.

Men trots denna abolitionistiska inställning - att det är fel att äta djur - så upprörs Sveriges lantbrukare och köttindustri över att Persson inte nämner att Sverige har det bästa djurskyddet i världen. Man skulle kunna tycka att de vid det här laget har tagit reda på vad djurrätts-rörelsen står för. Det borde väl ligga i deras eget intresse. Men de verkar inte ha fattat ett dyft. Och även massmedia försöker göra om Perssons ställningstagande till en djurskyddsfråga.

Men skillnaden mellan djurrätt och djurskydd är himmelsvid. Djurrättsrörelsens inställning är abolitionistisk. Förtrycket ska avskaffas, inte reformeras. Om vi inte tillåter mord, det vill säga onödigt dödande, på några människor så kan det heller inte tillåtas på kor och grisar. Mord är alltid fel, oavsett om det sker smärtfritt eller ej, och oavsett offrets grupptillhörighet. Djurskyddsförespråkaren däremot vill behålla förtrycket och endast genomföra gradvisa förbättringar i behandlingen av djuren.

Det sensationella med Perssons uttalanden är alltså att han uttrycker sympati för djurrätt snarare än det bland politiker och allmänhet betydligt vanligare djurskydd. Detta är inget mindre än en milstolpe i utvecklingen mot ett samhälle fritt från systematiserat djurutnyttjande! Decennier av kamp för djurens rättigheter börjar ge resultat.

I förlängningen innebär det ett totalt avskaffande av all verksamhet som systematiskt utnyttjar djur, däribland köttindustrin.

Men lantbrukarna bör inte oroa sig för det. Se det istället som en utmaning att börja om med odling av baljväxter, nötter och frön och uppfinn nya sätt att förädla dessa. Sådant var förr stapelföda för människorna i Norden men har på senare år trängts undan till förmån för köttet. Näringsmässigt är dessa växter likvärdiga med eller bättre än kött; de innehåller mycket protein, vitaminer och mineraler och dessutom omättat fett och fibrer, vilket kött saknar.

Som konsument kan du tydligt ta avstånd från våldet inom livsmedelsindustrin genom att bojkotta köttet. Det finns redan bra alternativ. Har du hört talas om TVP, tempeh, kinafärs, sojabiffar, falafel? Prova på något av dessa nästa gång du handlar mat, istället för att köpa delar av döda djur. Du kommer att bli positivt överraskad.


Om författaren

Författare:
Elias Bröms

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2001 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: