sourze.se

Statsministerns utsagor leder vilse

Swedish Meats kommentarer till Göran Perssons utspel.

Göran Perssons uttalanden har modifierats en aning längs vägen. Inledningsvis var han kritisk mot köttätande i olika grad beroende på vilket djurslag det handlade om. Han var också kritisk mot den svenska köttindustrin och uttalade att han inte förstod varför man gjorde skillnad på
Svenskt- och utländskt kött.

I senare intervjuer har han dock framhållit att svensk köttproduktion är världsledande när det gäller djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Vi har reagerat på statsministerns inledande utsagor, eftersom vi bedömt dem vilseledande och otydliga.

Dessutom kommer uttalandena vid en tidpunkt då många konsumenter söker saklig vägledning efter den intensiva galna-kosjukedebatten vi haft i hela Europa den senaste tiden. Det är då extra viktigt att lyfta fram Sveriges ledande position när det gäller både djuromsorg och vår goda livsmedelssäkerhet.

Vi upplever i detta sammanhang att olika myndigheter och instanser till exempel Livsmedelsverket, Veterinärskrået, Jordbruksverket och inte minst Margareta Winberg gjort mycket klara och otvetydiga uttalanden som understryker detta förhållande. Mot denna bakgrund tycker vi att statsministerns privatfilosofiska uttalande kan få vara överspelat.

Vi anser vidare att det är viktigt att hålla isär den etiska och filosofiska frågan om huruvida människan har rätt att alls föda upp och äta djur å ena sidan och frågan om konsumenternas ökande intresse för djurhållning och livsmedelssäkerhet å den andra. Majoriteten av svenskarna 97 procent enligt Sifomätning år 2000 vill äta kött och vill känna sig trygga i att de produkter de äter är säkra och att de djur de äter har behandlats väl under sin livstid. Det är inom dessa områden vi kommer att fortsätta arbeta intensivt för att stärka förtroendet så att konsumenterna även fortsättningsvis ska kunna känna sig trygga i att äta vårt svenska kött.

Utöver detta är vi också intresserade av att delta i den etiska/filosofiska debatten.


Om författaren

Författare:
Lars Wedén

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2001 16:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: