Valt inlägg:
#102 Dag,
Förklaring på lätt svenska,
Betongkrossning
Vanlig betong har densiteten ca 2400 kg/m3
Brottyte-energi 100J/m2, dvs energin 100 Joule per kvadratmeter ny yta krävs för att skapa många små fragment av en stor betongklump.
Energiåtgång teoretisk för att krossa ett ton ner till identiska 10mm partiklar antas kubiska 25000J, eller 0.007 kWh.
Med andra ord om det i en kommersiell betongkross går åt ca 1 kwh för att krossa betongen till den storleken så är den absoluta "verkningsgraden" hos krossen endast 0.7.
Gissningsvis beror det påt att en kross som producerar fragment som är ca 10mm i genomsnitt även producerar en massa mycket mindre partiklar och damm under processen dessutom skulle jag gissa att den mesta energin går åt till friktion mellan krosshjul och betong, och inbördes friktion mellan betongfragment.
Betongkrossar är förmodligen inte byggda för att maximera mängden ny brottyta per tillförd Joule energi. Utan för att ge jämn fragmentstorlek samt att vara säkra, robusta, kompakta flyttbara etc. Energikostnaden är ju ändå försumbar i sammanhanget.
WTC-tornen
Lättbetong har densiteten ca 1500 kg/m3
Brottyte-energi 20J/m2, dvs bara 20 av energin som för samma mängd vanlig betong
Energi åtgång för att krossa ett ton lättbetong ner till 10mm partiklar antas kubiska 8000J 0.002 kWh
Energiåtgång för att krossa all betong i tornen 50 000 ton ner till 10 mm partiklar 111kWh
Energiåtgång för att krossa 50 000 ton ner till 0.1 mm partiklar 11112kWh, dvs ca 10 av den tillgängliga lägesenergin i tornen.
Men nu krossades naturligtvis inte ALL betongen ner till den storleken så energin som krävdes för att pulverisera betongen låg kanske närmare 1 av den tillgängliga lägesenergin.
Ingen ”anomali” således.
Bazant et als beräkning är naturligtvis mer sofistikerad än ovanstående överslag, men ger resultat i samma storleksordning.
Ett meddelande kommer att skickas till ansvarig som besultar om inlägget skall tas bort, av vilken anledning vill du rapportera det här inlägget?