sourze.se

Ökar eller minskar brottsligheten?

De flesta skulle nog hävda att den ökar, men vissa experter påstår att den minskar!

Ja, ja, jag blev lite besviken över en felaktig prognos i Aftonbladet i söndags - kanske tog i lite 27/6 på Sourze om SMHI och AB. Men jag hade sett fram mot att bada med äldsta barnbarnet på onsdagen, på grund av de i Aftonbladet citerade meterologernas fagra löften om 27 grader och sen tidningens tips om hur man skulle undvika att bli uttorkad.

Men en felslagen väderprognos hur vanliga sådana än är är förstås en struntsak jämfört med att bli rånad och ihjälslagen.

I det senare fallet behöver vi verkligen veta hur det förhåller sig med risken. Har den ökat? Brottsförebyggande rådets Brå standardsvar är att så inte är fallet utan att anmälningsbenägenheten gjort det, varför ansvariga politiker lugnt kan somna om.

SvT:s hemsida: "Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, säger att benägenheten att polisanmälda våld har ökat.

Denna förklaring avfärdar dock Sören Carlsson Sanz, vårdchef på akutmottagning Södersjukhuset i Stockholm.
Han berättar för Aktuellt att bland de patienter som kommit in på Södersjukhuset för vård av våldsskador är det mellan 44 och 46 procent som aldrig polisanmäler brottet."

Länk: tinyurl.com

Länk: tinyurl.com


Vem skall vi tro på - Sarnecki eller Sanz?

År 2000 hävdade Brå att antalet gruppvåldtäkter minskat sen tidigt 90-tal.

"Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har granskat polisanmälda våldtäkter 1991-99.
- Det är en mycket tydlig minskning som vi tycker är väldigt positiv, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på BRÅ.
Men minskningen består helt och hållet av de fall där polisen bara har två misstänkta gärningsmän.
1994 anmäldes nära 60 gruppvåldtäkter till polisen.
Förra året var antalet nere i 30."


Länk: aftonbladet.se


Följaktligen var det vanligare med gruppvåldtäkter på 80-talet.

Nu undrar jag varför jag aldrig hörde talas om företeelsen förrän i slutet på 90-talet - i samband med ett uppmärksammat fall i Södertälje? Är jag en slarvig tidningsläsare?

Är det någon här som fått intrycket att gruppvåldtäkterna minskat sen tidigt 90-tal och att tidningarna skrev mer om företeelsen på 80-talet? Frågan är inte retorisk utan jag undrar verkligen. Jag kan ju ha varit ouppmärksam.

Brå har också hävdat att gatuvåldet inte ökat och att inte heller antalet mord per år. Det senare har till och med minskat sen sent 70-tal. I alla fall enligt en forskare.
Här ett citat i samma anda:

"Anmälda våldsbrott, våldtäkter och sexualbrott fortsätter att öka medan brottsanmälningar inom övriga kategorier minskar. Mord och misshandel med dödlig utgång hade förra året den lägsta siffran sedan 1997, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. "

Efterlysts hemsida 2002

Länk: efterlyst.tv3.seVarje dag tycker jag mig läsa och höra om ännu ett värdetransportrån. Nyfiken om Brå hävdar att även värdetransportrånen minskat.

Hur många butiksrån sker per dag i Sverige?

"Tvärtemot vad arbetsgivarna påstår sker allt fler butiksrån. I genomsnitt begås 2,5 rån per dygn, skriver Lars-Anders Häggström, Handels, som i dag presenterar en ny rapport i ämnet."


Länk: gp.se


Mot denna bakgrund imponerar inte den nye ledaren för kristdemokraterna, Göran Hägglund, med sitt krav på straff för de som inte ingriper när de ser brott begås.

I och för sig är väl en sådan lag rimlig, så länge den inte kräver mer än att man slår larm. Men än rimligare vore om Hägglund och alla de andra slätstrukna partiledarna krävde fler poliser och längre interneringstider för brottslingar.

Det kan ju inte vara rimligt, som jag skrev om här på Sourze för ett par år sen, att en 29-årig våldtäktsman fick sin fjärde dom för våldtäkt i en tingsrätt i Nacka.

Mot den bakgrunden måste man ju undra hur lång eller snarare kort tid han satt inne för varje våldtäkt. Borde han alls ha släppts ut efter tredje domen, med mindre än att ansvarsnämnden kunde garantera hans ofarlighet?
Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2005 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: