sourze.se

Att arbeta utomlands!!!

Många klagar på att de inte hittar jobb och att de måste gå arbetslösa. Har ni lite mod så gör som jag - åk utomlands!

Jag ångrar inte en sekund mitt år utanför Sveriges gränser. Det gav mig en erfarenhet som jag aldrig kommer att glömma, inte bara i arbetslivet.

Mitt valda land blev slutligen Irland - kanske inte det vanligaste, men jag trivdes som fisken i vatten. Jag valde stad med omsorg. Ingen storstad var mitt största krav, det sista jag vill är att hamna i ytterligare en.

Fick snabbt ett jobb på ett stort hotell i en charmig turiststad i väst vid namn Killarney. En stad som fortfarande har häst och vagn, även om de har bilar också.
Jag hade planer på att bara stanna i ett par månader, hade till och med bokat en fast returbiljett. När dagen för hemkost kom hade jag bestämt mig för att stanna. Eftersom jag inte kunde boka om eller av biljetten, fick det bli en semester hem till Sverige i en vecka.

Irland och dess människor var underbart. Jag hade ett flertal gånger hört att Irländare var trevliga, men jag trodde att det var lite överdrivet, och det var det, men åt andra hållet. De var helt enkelt mycket trevligare än jag hört eller någonsin trott var möjligt. På gatan ler alla och hälsar trots att de inte "känner" någon. Det tog ett tag att vänja sig vid efter att ha vuxit upp i Sverige, men redan nu känns Sveriges gator så mycket kallare än förr.

Det finns en massa knep för dig som vill arbeta utomlands. Har du A-kassa kan du ta denna med dig till alla EU-länder medan du letar jobb så att du kan försörja dig, men bara i ett visst antal månader.

Du behöver inga arbetes eller uppehållstillstånd inom EU. Ska du däremot utanför Europa så behövs en massa tillstånd och en massa papper osv. att fixa innan allt blir klart. Men har man en vilja så går nästan allt.

Ett jobb kan du söka redan ifrån Sverige, gå bara in på arbetsförmedlingens hemsida Länk: platsbanken.amv.se och klicka dig vidare till utlandsjobb - lämnade till svenska arbetsförmedlingar.

I dessa annonser står sedan den mesta informationen du behöver. Om de betalar resan, lön och om de erbjuder bostad osv. Ofta om man arbetar på hotell som jag gjorde så erbjuder de boende på hotellets marker, men jag rekommenderar att ändå försöka hitta ett eget boende. Det kan bli jobbigt att arbeta OCH bo tillsammans med samma människor, men det är ju upp till var och en att avgöra.

Allt fungerar självklart olika beroende på vilket land man beslutar sig för men i det stora hela så är principen densamma. Glöm dock inte att ringa till försäkringskassan innan avresa då du behöver en massa papper angående sjukvård osv.

Jag har vunnit mycket på att arbeta utomlands. Oberoende, frihet, konsten att stå på egna ben, flytande språkkunskaper, arbetserfarenhet och livserfarenhet. Egenskaper som jag idag värderar väldigt högt. Man skaffar sig kompisar över hela världen, som precis som du är där och arbetar och jag kan nästan garantera dig att du inte kommer att ha tråkigt!

Men självklart ska man vara försiktig, det finns många nitar även här. Samtidigt måste man våga chansa för att vinna.

Lycka till!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2001 17:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: